12.07.2022

Тузду аз колдонуу жөнүндөгү туура эмес түшүнүктөр

  • «Ысык жана нымдуу күнү адам тердеп, тамак-ашында туз көп болушу керек» - Тердегенде деле организм тузду өтө аз жоготот, ошондуктан ысыкта жана жогорку нымдуулукта ашыкча туздун кереги жок; бирок сууну көп ичүү маанилүү.
  • «Деңиз тузу «табигый жаратылган» болгондуктан, өнөр жайда өндүрүлгөн тузга караганда «ден-соолукка пайдалуу» эмес - Туздун келип чыгышына карабастан, анын курамындагы натрий ден соолукка терс таасирин тийгизет.
  • "Тамак-аш даярдоодо туз кошуу организмдеги туздун негизги булагы эмес" - Көптөгөн өлкөлөрдө рациондогу туздун болжол менен 80% өнөр жайлык кайра иштетилген тамак-аштын бир бөлүгү катары керектелет.
  • "Тамактын даамдуу болушу үчүн туз колдонуунун кажети жок" - Адамдын даам сезүү рецептору дароо ыңгайлашпайт, бирок тузду аз колдонууга көнүп калганда, алар тамактан ырахат алып, кененирээк даамдарды сезе баштайт.
  • "Тузу жок тамак татымалсыз сезилет" -  Чын эле башында ошондой болушу мүмкүн, бирок көп өтпөй даам сезүү органдары туздун азайышына ыңгайлашып, адам тузу аз, бирок даамдуу тамакты баалаганга көнүп калат.
  • "Туз көп кошулган тамактын гана даамы туздуу" - Кээ бир туздалган тамак-аштар туздуу даамга ээ эмес, анткени алар кант сыяктуу тузду маскалоочу башка ингредиенттер менен айкалышат. Азык-түлүктөрдүн курамындагы натрийди билүү үчүн этикеткаларга көңүл буруу керек.
  • "Улгайган адамдар гана туздун көлөмүнө көңүл бурушу керек" - Тузду ашыкча колдонуу ар кандай курактагы адамдардын кан басымынын көтөрүлүшүнө алып келет.
  • "Тузду азыраак колдонуу ден соолугума зыян келтириши мүмкүн" - Тузду өтө аз колдонуу өтө кыйын, анткени ал күнүмдүк тамак-аштын көбүндө кездешет.