Каныккан, каныктырылбаган жана транс-майлар деген эмне
Мал азыктарындагы каныккан майлар (эт, сүт, май, каймак, сыр, май жана чочконун майы). Алар пальма жана кокос майында болот. Көптөгөн каныккан майлар этте кездешкендей катуу. Аларды керектөө кандагы холестериндин деңгээлинин жогорулашына алып келет жана инфаркт жана инсульт коркунучу жогорулайт.
🍔Транс майлар (гидрогенделген/жарым-жартылай гидрогенацияланган өсүмдүк майлары) бул катуу формага келтирүү үчүн иштетилген суюк өсүмдүк майлары. Транс майлар ден соолукка зыяндуу жана алар
кайра иштетилген тамактарда, фастфуд, закускалар, куурулган тамактар, тоңдурулган пицца, пирог, печенье, маргариндерде кездешет.
🥗Каныктырылбаган майлар көбүнчө өсүмдүк тектүү тамак-аштарда (уруктар, дан эгиндери, жаңгактар, жашылчалар (авокадо) жана жемиштерде, ошондой эле балыкта болот. Алар көп каныктырылбаган (күн карама, соя, жүгөрү жана)
кунжут майы) жана моно каныкпаган (зайтун жана рапс майы) болуп бөлүнөт. Каныккан майлардын ордуна каныктырылбаган майларды жесеңиз, кандагы холестерол деңгээлин көзөмөлдөп, инфаркт жана инсульт коркунучун азайтат.