Шекерди колдонууну чектөө - ден соолукту чыңдоонун жолу!
Кантты колдонууну чектеңиз. Бүткүл дүйнөлүк саламаттыкты сактоо уюму күнүнө
50 граммдан (10-12 чай кашыктан ашык эмес) ашпаган кантты
колдонууну сунуштайт.
- Курамында кант орточо өлчөмдөгү тамак-ашка артыкчылык берип, күн бою бирдей өлчүмдө колдонгудай кылып бөлүштүрүңүз. Анткени бир таттуу жана кантсыз тамактарды жегенден көрө жакшы.
- Эгерде 100 грамм азыкта 5 граммдан аз кант бар болсо, анда ал аз кант камтыган жана туура тамактануу үчүн жакшы тандоо болуп саналат.
- 100 грамм азыкта 15 граммдан ашык канттын болушу туура тамактануу үчүн көптүк кылат.
- Эгер рационуңуздан кантты алып салуу кыйын болсо, агава сиропу, бал, кокос канты жана башкалар сыяктуу пайдалуу альтернативаларды колдонуп көрүңүз. Табигый канттар (кант болсо да) организм үчүн бир топ пайдалуу тандоо.
- Кантты колдонууңузду көзөмөлгө алыңыз. 50 граммдык максималдуу чекти
эске алуу менен өзүңүзгө бир күндүк канттын өлчөмүн белгилеп
алыңыз.
Организмдеги ашыкча кант ден
соолукка терс таасирин тийгизет:
- Майдын топтолушун пайда кылып, семирүүгө алып келет
- диабет коркунучун жогорулатат
- организмди В витамининен ажыратат
- жүрөккө таасир этет
- энергия запастарын түгөтөт
- организмдеги кальцийди жууп салат
Курамында канттын көп болушуна байланыштуу төмөнкү азыктарды
колдонууну чектөө сунушталат: таттуу газдалган жана газдалбаган суусундуктар,
таттуулар, кондитердик азыктар, кант кошулган чай
ж.б.
Кандай азыктар менен алмаштырууга болот?
• кант кошулбаган колдун компоттору;
• Кайнатылган суу;
•Мейиз, кургатылган өрүк, кара өрүк, курма жана башка кургатылган жемиштер;
• Жемиштер.